Gå till innehåll

Resurseffektiv programvara och Blauer Engel eko-certifiering

tisdag, 25 januari 2022 | Joseph P. De Veaugh-Geiss


Det som oftast förbises är det faktum att maskinvarans resursanvändning bestäms av programvaran som kör på den.

Hur mycket energi använder maskinvara?

Ta en titt på programvaran: samma dator som utför samma uppgift men med två olika program kan ha drastiskt olika energibehov.

Hur lång är användningslivslängden för maskinvara?

Återigen, programvara är kritisk. Svällande programvara som kräver mer och mer kraftfull leder till att nya apparater tillverkas och säljes, medan helt fungerande apparater kastas.

Eden-projektets WEEE-man
Figure : Eden-projektets WEEE-man

"Den sju meter höga WEEE-mannen (Waste Electrical and Electronic Equipment) är gjord av elektriska och elektroniska apparater som har slängts av vanliga medborgare i Storbritannien under deras livstid, vilket motsvarar 3,3 ton." (källa)

Så när man tänker på vad man ska göra medan klimatkrisen fortsätter, var man ska börja och hur, tror vi på KDE Eko att programvara, i synnerhet fri programvara, är ett bra ställe att börja. Fri programvara betyder att användare och deras gemenskaper har frihet att kontrollera programvaran de använder, inte tvärtom. Friheten leder till verkliga valmöjligheter. Möjlighet att välja vad man installerar, eller avinstallerar. Alternativ för att ändra programvara så att den blir effektivare. Fortsatt stöd för äldre, men hel funktionsdugliga apparater. Och så vidare.

Var och en av valmöjligheterna har en kostnad och/eller fördel. Exempelvis, ju fler (onödiga) processer som ett program kör i bakgrunden, desto mer resurser krävs av maskinvaran. Multiplicera sådana kostnader med hundratals miljoner, eller till och med miljarder, datorer över hela världen, så ökar de snabbt.

Det omvända är också sant: reducerar man kraven från programvara så reducerar man kraven på våra resurser.

Med andra ord, programvarueffektivitet betyder resurseffektivitet!

Nyligen erkändes beroendet mellan programvarukonstruktion och hållbarhet officiellt av Tyska naturvårdsverket (Umweltbundesamt, eller UBA). Under 2020 gav UBA ut kriterier för tilldelning av miljöcertifiering för skrivbordsprogramvara med beteckningen Blauer Engel. Kategorier för certifiering omfattar energieffektivitet, förlängning av den potentiella livslängden hos maskinvara, och användarautonomi … som alla smidigt passar ihop med fri och öppen källkod.

KDE Eko-logotyp med vegetation
Figure : KDE Eko-logotyp med vegetation

Projektet Blauer Engel 4 FOSS (BE4FOSS) från KDE e.V. har som avsikt att samla, sammanfatta och sprida information om Blauer Engel eko-certifiering och resurseffektivitet när det gäller utveckling av fri och öppen programvara. Att mäta energianvändningen för fri programvara är fokus för projektet för energieffektivitet hos fri och öppen programvara (FEEP). Båda projekt ingår i det banbrytande KDE Eko initiativet.

Det är en modifierad version av inskickat sammandrag till Remote Rhein Ruhr scenen i CCC 2021. Du kan titta på föredraget här.

Finansieringsanmärkning

Projektet BE4FOSS grundades av det federala miljödepartementet och det federala ministeriet för miljö, naturvård, kärnkraftssäkerhet och konsumentskydd (BMUV1). Medel tillhandahålls genom beslut av den Tyska Förbundsdagen.

Utgivaren är ansvarig för innehållet i den här publikationen.

1 Officiella logotyper för BMUV och UBA skickas bara på begäran hos: verbaendefoerderung@uba.de


Artikel bidragen av med licens CC-BY-4.0.