Spring naar inhoud

Eerste ooit Eco-gecertificeerd computer programma: KDE's Populaire PDF-lezer Okular

Het multi-platform Vrije en Open-Source Softwareproduct is nu officieel erkent voor duurzaam software ontwerp

woensdag, 16 maart 2022 | Joseph P. De Veaugh-Geiss


Schermafdruk van Okular
Pictogram van Okular

Okular, De populaire multi-platform PDF-lezer en universele documentviewer van KDE, is officieel erkend voor duurzaam software ontwerp zoals weergegeven in de recente gunningscriteria voor software eco-certificatie. In februari 2022 heeft Okular het Blue Angel ecolabel ontvangen, het officiële omgevingslabel toegekend door de Duitse regering. Geïntroduceerd in 1978, is Blue Angel de eerste ter wereld vastgestelde omgevingslabel, en Okular is het eerste software product gecertificeerd met dit zegel. Wat meer is, Okular is het eerste ️ooit eco-gecertificeerde computer program binnen de 30 organisaties van het Global Ecolabelling Network! Dit netwerk, waarvan Blue Angel een lid is, representeert meer dan 50 landen.

KDE is een wereldwijde gemeenschap van software-engineers, artiesten, schrijvers, vertalers en makers wie betrokken zijn bij Vrije Software ontwikkeling. Met de lang bestaande missie van KDE en begeleidende visie, evenals het talent en mogelijkheden van zijn gemeenschapsleden, het is geen verrassing dat KDE een pionier is onder de groep mensen en organisaties in voeren van discussies over duurzame software. Deze groep omvat de Blue Angel zelf en researchers erachter, ondersteuners zoals de Free Software Foundation Europe, andere Vrije Software projecten en een groeiend aantal anderen. Nu, met het eerste ooit eco-gecertificeerd softwareproduct, viert de KDE gemeenschap de prestatie samen met de bredere Vrije Software gemeenschap, evenals met de computer science department van Umwelt Campus Birkenfeld, waar onderzoekers de hulpbronnen en energie-consumptie van Okular en andere KDE software.

KDE is opgericht in 1996 en onderhoudt talrijke Vrije en Open-Source Software producten, inclusief de Plasma bureaubladomgeving; de ontwerptoepassing voor schilders en grafische artiesten, Krita; de GCompris suite met onderwijskundige activiteiten voor kinderen; Kdenlive, een professioneel video-editing softwareproduct; en, natuurlijk, Okular, een essentieel computerprogramma dat u allerlei soorten documenten, inclusief PDF's, strips, wetenschappelijke en academische papers en technische tekeningen. Okular laat u ook digitale handtekeningen controleren en zelf documenten ondertekenen, evenals invoegen van geannoteerde tekst en commentaar direct ingebed in het document.

De Blue Angel gunningscriteria voor software, met zijn focus op transparantie in hulpbron en energie-efficiëntie, leeftijd van werkende hardware en gebruiker-autonomie, bieden een excellente benchmark om te een discussie over software onderhoudbaarheid en ontwikkeling op dit gebied verder te brengen te beginnen. En dus, in 2021 starte KDE KDE Eco, een project met het doel KDE en Vrije Software aan het voorfront van duurzaam software ontwerp te brengen. Duurzaamheid is geen nieuw doel voor Vrije en Open-Source Software (FOSS). De vier vrijheden hebben altijd Vrije Software aan het voorfront van duurzaam software ontwerp. Wat nieuw is is dat FOSS waarden nu erkent worden als direct gerelateerd aan duurzaamheid door organisaties zoals de German Environment Agency (Umweltbundesamt), die de gunningscriteria heeft ontwikkeld.

De Blue Angel is toegekend aan een reeks producten en services, vanaf papierproducten tot constructiematerialen tot printers. In 2020 heeft de German Environment Agency de gunningscriteria uitgebreid om softwareproducten te omvatten, wat voor het eerst in de wereld van certificering voor omgevingsinvloed werd gekoppeld aan transparantie en gebruikersautonomie met duurzaamheid. Om het ecolabel te ontvangen, moet een softwareproduct demonstreren dat het aan een lijst van stringente vereisten die als kritisch voor de omgeving worden beschouwd over de life-cycle van een product. Deze omvatten het leveren van transparantie in de energieconsumptie bij gebruiken van de software -- bijvoorbeeld, in het geval van Okular, bij lezen of annoteren van ee PDF -- en de mogelijkheid de toepassing te draaien op hardware die minstens vijf jaar oud is. De Blue Angel gunningscriteria omvatten ook een lijst met eisen voor gebruikersautonomie die de omgevingsinvloed van software reduceren.

Ecolabel Bleu Angel

Al deze criteria reflecteren naadloos de waarden van KDE en die van de grotere FOSS beweging. Met Vrije en Open-Source Software, is transparantie gegarandeerd en control is overhandigd aan de gebruikers, in plaats van achtergehouden te worden door verkopers of serviceleveranciers. Dit biedt gebruikers om te bepalen wat ze willen van de software die ze gebruiken en, al te vaak aan voorbijgezien, evenals de hardware. Gebruikers kunnen de energieconsumptie van hun programma's omlaag brengen zonder verlies in functionaliteit evenals dat ze alleen wat ze nodig hebben kunnen installeren, niet meer en niet minder; en adverteren en data-mining opties vermijden, die onnodige processen in de achtergrond laten werken die de consumptie van hulpbronnen opdrijven. Voor FOSS ontwikkelaars geldt dat ze typisch doorgaan met ondersteuning van hardware die de industrie graag wil verouderen, en aan gebruikers software leveren die bij-de-tijd en veilig is voor apparaten die anders weggegooid zouden worden als e-waste en eindigen met vervuilen van afvalbergen. Kortom, als een gevolg van vrijheid van de gebruiker en transparantie gegarandeerd door een Vrije Software licentie, zijn gebruikers en gemeenschappen in staat de factoren te beïnvloeden die de consumptie van hulpbronnen bepalen van hun software!

Uitgegeven onder de GPLv2+ licentie, is Okular Vrije en Open-Source Software, en deed zo al aan vele van de criteria voor gebruikersautonomie nodig om het Blue Angel zegel voor toekenning te verkrijgen. Verder werk is gedaan om Okular volledig te laten voldoen aan alle criteria van Blue Angel, en officieel werd erkent als transparantie leveren in energie- en hulpbronconsumptie, waarmee het potentiële leeftijd van hardware apparaten en gebruikersautonomie uitbreidt.

KDE en de Vrije Software gemeenschap willen graag een hartelijk dank u zenden naar de ontwikkelaars van Okular voor het maken van omgevingsvriendelijke software voor ons allen!

Okular werkt op Linux, Windows, Android en Plasma Mobile en is beschikbaar voor download voor alle GNU/Linux distributies, als een alleenstaand pakket uit Flathub en de Snap Store, via de KDE F-Droid uitgave-opslagruimte voor Android, evenals uit de Microsoft Store. Omdat het FOSS is, is de broncode ook gemakkelijk beschikbaar op de GitLab opslagruimte van Okular voor iedereen te gebruiken, studie, delen en verbeteren.

Duurzaamheid moet vandaag holistisch worden beschouwd: vrijheid en openheid in software, gebruikersautonomie en controle over uw digitale leven en transparantie in de hulpbronconsumptie van onze digitale infrastructuur zijn er allemaal deel van. Doe mee met ons op KDE Eco. Laat ons digitale duurzaamheid en hulpbronefficiënte Vrije en Open-Source Software deel van onze toekomst maken zodat we kunnen onze verantwoordelijkheid kunnen nemen voor deze en toekomstige generaties!


Artikel bijgedragen door onder de licentie CC-BY-4.0.