Salta al contingut

Primer programa d'ordinador ecocertificat: l'Okular, el popular lector de PDF de KDE

El producte de programari lliure i de codi obert multiplataforma ara es reconeix oficialment pel disseny de programari sostenible

Dimecres, 16 de març de 2022 | Joseph P. De Veaugh-Geiss


Captura de pantalla de l'Okular
Icona de l'Okular

L'Okular, el popular lector de PDF i visualitzador universal de documents multiplataforma de KDE, ha estat oficialment reconegut pel disseny de programari sostenible com es reflecteixen els recents criteris de concessió per a l'ecocertificació de programari. El febrer de 2022 l'Okular va aconseguir l'ecoetiqueta Blue Angel, l'etiqueta ambiental oficial atorgada pel govern alemany. Presentada el 1978, Blue Angel és l'etiqueta ambiental més antiga del món, i l'Okular és el primer producte de programari certificat amb el seu segell. A més, l'Okular és el primer programa d'ordinador amb certificació ecològica d'entre les 30 organitzacions de la Global Ecolabelling Network! Aquesta xarxa, de la qual Blue Angel és membre, representa més de 50 països.

KDE és una comunitat mundial d'enginyers de programari, artistes, escriptors, traductors i creadors que estan compromesos amb el desenvolupament de programari lliure. Amb la missió i la guia de la visió a llarg termini de KDE, així com el talent i les capacitats dels membres de la seva comunitat, no és cap sorpresa que KDE sigui un pioner entre el grup de persones i organitzacions en portar a terme un debat sobre programari sostenible. Aquest grup inclou el Blue Angel i els investigadors que hi ha darrere seu, col·laboradors com la Free Software Foundation Europe, altres projectes de programari lliure, i un nombre creixent d'altres col·laboracions. Ara, amb el primer producte de programari ecocertificat, la comunitat KDE celebra la consecució juntament amb la resta de la Comunitat de programari lliure, així com amb el departament d'informàtica de la Umwelt Campus Birkenfeld, on els investigadors van mesurar els recursos i el consum d'energia de l'Okular i altre programari de KDE.

KDE va ser fundat en 1996 i manté nombrosos productes de programari lliure i de codi obert, inclòs l'entorn d'escriptori Plasma; l'aplicació de disseny per a pintors i artistes gràfics Krita; el conjunt GCompris d'activitats educatives per a infants; el Kdenlive, un producte de programari d'edició de vídeo professional; i, per descomptat, l'Okular, un programa informàtic essencial que permet visualitzar tota mena de documents, incloent-hi PDF, còmics, documents científics i acadèmics, i dibuixos tècnics. L'Okular també permet verificar les signatures digitals i signar documents, així com incloure text anotat i comentaris directament integrats en el document.

Els criteris de la concessió Blue Angel per al programari, amb el seu enfocament en la transparència en els recursos i l'eficiència energètica, la vida útil del maquinari i l'autonomia de l'usuari, proporcionen un punt de referència excel·lent per a iniciar un debat sobre la sostenibilitat del programari i impulsar el desenvolupament en aquesta àrea. I així, el 2021, KDE va començar KDE Eco, un projecte amb l'objectiu de posar el programari lliure i KDE a l'avantguarda del disseny de programari sostenible. La sostenibilitat no és un objectiu nou per al programari lliure i codi font obert (FOSS). Les quatre llibertats sempre han posat el programari lliure a l'avantguarda del disseny de programari sostenible. La novetat és que els valors del FOSS ara es reconeixen com a directament relacionats amb la sostenibilitat per organitzacions com l'Agència Alemanya del Medi Ambient (Umweltbundesamt), que va desenvolupar els criteris de concessió.

La Blue Angel es concedeix a un ampli ventall de productes i serveis, des de productes de paper fins a materials de construcció o impressores. En 2020, l'Agència Alemanya de Medi Ambient va ampliar els criteris de concessió per a incloure productes de programari, que va ser el primer en el món de les certificacions mediambientals a vincular la transparència i l'autonomia dels usuaris amb la sostenibilitat. Per a obtenir l'etiqueta ecològica, un producte de programari ha de demostrar que compleix una llista d'exigències estrictes considerades crítiques per al medi ambient durant el cicle de vida del producte. Aquestes inclouen proporcionar transparència en el consum d'energia quan s'utilitza el programari -per exemple, en el cas de l'Okular, mentre es llegeix o anota un PDF- i la capacitat d'executar l'aplicació en el maquinari d'almenys cinc anys d'antiguitat. Els criteris de concessió del Blue Angel també inclouen una llista de requisits d'autonomia de l'usuari que redueixen l'impacte mediambiental del programari.

Ecoetiqueta Blue Angel

Tots aquests criteris reflecteixen sense problemes els valors de KDE i els del moviment FOSS. Amb programari lliure i de codi obert, es garanteix la transparència i es lliura el control als usuaris, en lloc de ser retinguts pels venedors o proveïdors de serveis. Això permet als usuaris decidir el que volen del programari que utilitzen i també del maquinari, que amb molta freqüència es passa per alt. Per exemple, els usuaris poden reduir el consum d'energia dels programes sense pèrdua de funcionalitat, ja que poden instal·lar només allò que necessiten, ni més ni menys; i evitar la publicitat i les opcions de mineria de dades, que executarien processos innecessaris en segon pla que conduirien al consum de recursos. Pel que fa als desenvolupadors de FOSS, solen continuar donant suport al maquinari que la indústria estaria ansiosa per a fer-ho obsolet, proporcionant als usuaris programari actualitzat i segur per a dispositius que d'una altra manera serien descartats com a residus electrònics i acabar en abocadors contaminants. En resum, a conseqüència de les llibertats d'usuari i la transparència garantides per una llicència de programari lliure, els usuaris i les comunitats poden influir en els factors que determinen el consum de recursos del seu programari!

Publicat amb la llicència GPLv2+, l'Okular és programari lliure i de codi obert, i per tant ja acomplia molts dels criteris d'autonomia de l'usuari necessaris per a obtenir el segell d'aprovació de la Blue Angel. Es van dur a terme més treballs per a fer que l'Okular complís plenament amb tots els criteris de la Blue Angel, i es reconeix oficialment com proporcionar transparència en el consum d'energia i recursos, ampliant la vida útil potencial dels dispositius i permetent l'autonomia de l'usuari.

KDE i la comunitat de programari lliure volen enviar un sincer agraïment als desenvolupadors de l'Okular per fer programari respectuós amb el medi ambient per a tots nosaltres!

L'Okular funciona en el Linux, Windows, Android i Plasma Mobile, i està disponible per baixar en totes les distribucions de GNU/Linux, com a paquet independent des de Flathub i des de la Snap Store, a través del repositori de llançaments de KDE a F-Droid per a Android, així com des de la Microsoft Store. Com a FOSS, el codi font també està disponible al repositori GitLab de l'Okular perquè tothom l'utilitzi, estudiï, comparteixi i millori.

Avui, la sostenibilitat s'ha de considerar holísticament: llibertat i obertura en el programari, autonomia dels usuaris i control sobre la vida digital pròpia i transparència en el consum de recursos de la nostra infraestructura digital formen part d'això. Uniu-vos a nosaltres al KDE Eco. Fem que la sostenibilitat digital i el programari lliure i de codi obert eficient en recursos formin part del nostre futur, de manera que puguem complir amb la nostra responsabilitat envers aquesta generació i també amb les futures!


Article escrit per d'acord amb la llicència CC-BY-4.0.