Перейти до вмісту

Перша у світі комп'ютерна програма із екосертифікатом: популярна програма KDE для читання PDF — Okular

Вільний продукт із відкритим кодом, який працює на багатьох платформах, тепер офіційно визнано як продукт із дизайном, який узгоджується зі сталим розвитком людства

Середа, 16 березня 2022 | Joseph P. De Veaugh-Geiss


Знімок вікна Okular
Піктограма Okular

Okular, популярна програма KDE для читання PDF та універсальний засіб для перегляду документів, офіційно визнано як програму із дизайном, який узгоджується зі сталим розвитком людства, як це визначено у нещодавніх критеріях присудження екосертифікатів для програмного забезпечення. У лютому 2022 року Okular було присуджено екомітку Blue Angel, офіційну мітку захисту навколишнього середовища, яку присуджує уряд Німеччини. Впроваджена у 1978 році, екомітка Blue Angel є першою у світі міткою захисту навколишнього середовища, а Okular є першим програмним продуктом, який сертифіковано відповідною печаткою. Більше того, Okular є першою у світі комп'ютерною програмою із екосертифікатом для 30 організацій загальносвітової мережі надання екоміток! Ця мережа, частиною якої є Blue Angel, має представництво у 50 країнах.

KDE є загальносвітовою спільнотою інженерів-програмістів, художників, авторів текстів, перекладачів та творчих людей, які беруть участь у розробці вільного програмного забезпечення. Оскільки маємо довготривалу місію та напрямне бачення KDE, а також талановитих та працьовитих учасників спільноти, ні для кого не сюрприз, що учасники KDE у групі окремих людей та організацій, які переймаються просуванням програм для забезпечення сталого розвитку людства. До цієї групи входять сама Blue Angel та дослідники, які там працюють, ті, хто підтримує такі ініціативи, Free Software Foundation Europe, інші проєкти вільного програмного забезпечення. Кількість учасників ініціативи постійно зростає. Зараз, маючи перший екосертифікований програмний продукт, спільнота KDE святкує досягнення разом із ширшою спільнотою вільного програмного забезпечення, а також із кафедрою комп'ютерних наук Екологічного кампусу Біркенфельд, де дослідники виміряли споживання ресурсів та енергії Okular та іншим програмним забезпеченням KDE.

KDE було засновано у 1996 році. Спільнота супроводжує декілька вільних програмних продуктів із відкритим кодом, зокрема стільничне середовище «Плазма»; програму для дизайнерів і художників Krita; набір освітніх вправ для дітей GCompris; продукт для професійного редагування відео Kdenlive і, звичайно ж, Okular, базову комп'ютерну програму для перегляду усіх типів документів, зокрема PDF, коміксів, наукових та навчальних матеріалів та технічних креслень. Крім того, за допомогою Okular можна перевіряти цифрові підписи та підписувати документи самостійно, а також анотувати вміст текстовими та графічними коментарями, які буде вбудовано до документа.

Критерії присвоєння Blue Angel програмному забезпеченню, із їхнім акцентом на прозорості щодо ресурсо- та енергоефективності, строку придатності обладнання та автономності користувача, є чудовим мірилом, яке надає змогу розпочати обговорення узгодженості програмного забезпечення зі сталим розвитком людства та просунути розробку у цьому напрямку. Тому у 2021 роціKDE започатковано KDE Eco, проєкт, метою якого є просування KDE та вільного програмного забезпечення не передній фронт дизайну програм для сталого розвитку. Забезпечення сталого розвитку не є новою метою у світі вільного програмного забезпечення з відкритим кодом (FOSS). Чотири свободи завжди просували вільне програмне забезпечення на передову дизайну для сталого розвитку. Новим є те, що цінності FOSS тепер визнаються як безпосередньо пов'язані із сталим розвитком організаціями, подібними до німецької Агенції із навколишнього середовища (Umweltbundesamt), якою було розроблено критерії присвоєння екоміток.

Мітку Blue Angel присвоєно цілому діапазону продуктів і служб, від паперових продуктів до матеріалів для конструювання принтерів. У 2020 році німецька Агенція з навколишнього середовища розширила критерії присвоєння на програмні продукти, створивши першу у світі сертифікацію впливу на навколишнє середовище для поєднання прозорості і автономності користувача зі сталим розвитком. З метою отримання екомітки програмний продукт має продемонструвати, що він відповідає списку строгих вимог, які вважають критичними щодо впливу на навколишнє середовище протягом строку експлуатації продукту. Серед цих вимог забезпечення прозорості енергоспоживання під час користування програмним забезпеченням — наприклад, у випадку Okular, під час читання та анотування PDF, — на можливості запуску програми на обладнанні віком у принаймні п'ять років. До критеріїв присудження Blue Angel також включено список вимог щодо автономності користувача, які зменшують негативний вплив програмного забезпечення на середовище.

Екомітка Blue Angel

Усі ці критерії точно відповідають цінностям KDE та цінностям ширшого руху FOSS. У межах вільного програмного забезпечення із відкритим кодом гарантовано прозорість та контроль з боку користувачів, а не продавців або надавачів послуг із супроводу програмного забезпечення. Це надає змогу користувачам визначати потрібні їм параметри програмного забезпечення та, чим часто нехтують, параметри обладнання. Наприклад, користувачі можуть знизити енергоспоживання програм без втрати функціональних можливостей, встановивши лише потрібні їм компоненти, не більше і не менше; та уникнути реклами та аналізу даних, які запускають непотрібні фонові процеси, споживаючи зайві ресурси. Що стосується розробників FOSS, то вони, типово, продовжують супровід обладнання, яке промислові гіганти вважають застарілим, надаючи користувачам сучасне і безпечне програмне забезпечення для пристроїв, які за інших умов було б утилізовано як застарілі, і які б просто вирушили на смітник. Якщо коротко, наслідком свободи і прозорості для користувача, які гарантовано ліцензуванням вільного програмного забезпечення, є те, що користвач і спільноти можуть впливати на фактори, які визначають споживання ресурсів їхнім програмним забезпеченням!

Випущений за умов дотримання GPLv2+, Okular є вільним програмним забезпеченням із відкритим кодом, і отже, вже виконує багато із обов'язкових критеріїв автономності користувача для отримання мітки Blue Angel. Було виконано певну роботу із забезпечення повної сумісності Okular із усіма критеріями Blue Angel. Тепер програму офіційно визнано як таку, що забезпечу прозорість у енерго- і ресурсоспоживанні, продовжує потенційний строк експлуатації пристроїв та уможливлює автономність користувача.

KDE і спільнота вільного програмного забезпечення щиро вдячні розробникам Okular за створення дружнього до середовища програмного забезпечення для усіх нас!

Okular працює у Linux, Windows, Android та Plasma Mobile. Пакунки з програмою можна отримати для усіх дистрибутивів GNU/Linux, як окремий пакунок з Flathub та Snap Store, зі сховища випусків KDE F-Droid for Android, а також із Microsoft Store. Оскільки це вільне програмне забезпечення із відкритим кодом, початковий код також можна отримати зі сховища GitLab Okular для використання, вивчення, оприлюднення та удосконалення.

Сьогодні, відповідність сталому розвитку слід розглядати цілісно: свобода та відкритість програмного забезпечення, автономність користувачів та контроль за власним життям у цифровому світі, а також прозорість у споживанні ресурсів у нашій цифровій інфраструктурі — усе це є частини цілого. Долучайтеся до нас у KDE Eco. Давайте працювати над сталістю розвитку у цифровому світі та ресурсоефективністю вільного програмного забезпечення з відкритим кодом, як частинами нашого майбутнього, щоб жити відповідально щодо поточного і майбутніх поколінь!


Статтю надіслано , умови ліцензування — CC-BY-4.0.