Preskoči na vsebino

Prvi sploh ekološko potrjen računalniški program: popularni KDE bralnik PDF datotek Okular

Več platformski prost in odprtokodni programski proizvod je zdaj uradno prepoznan kot trajnostni programski design

Sreda, 16. marec 2022 | Joseph P. De Veaugh-Geiss


Zaslonska slika Okularja
Ikona Okularja

Okular, KDE je priljubljena več-platformski bralnik PDF in univerzalni pregledovalnik dokumentov, je uradno priznan za trajnostno oblikovano programsko opremo, kot se odraža v zadnjih merilih za dodelitev za ekološko priznanje programske opreme). Februarja 2022 je bil Okular nagrajen z ekološko značko Modrega angela, uradni okoljski oznaki, ki jih je podeljuje nemška vlada. Uvedena je bil leta 1978 in Modri angel je prva svetovna okoljska oznaka, in Okular je prva programska oprema, ki je potrjena s tem pečatom. Še več, Okular je prvi ekološko potrjen računalniški program v 30 organizacijah Global Ecolabelling Network! To omrežje, kjer je Blue Angel član, predstavlja več kot 50 držav.

KDE je svetovna skupnost programskih inženirjev, umetnikov, pisateljev, prevajalcev in ustvarjalcev, ki so zavezani k prostemu razvoju programske opreme. Z dolgoletno misijo in vodenjem Vision, kot tudi talenti in sposobnostmi članov skupnosti, to ni presenetljivo, da je KDE pionir med skupino ljudi in organizacij pri trendih in razpravi o trajnostni programski opremi. Ta skupina vključuje samega [Modrega angela(https://www.blauer-engel.de/en) in raziskovalce, za njimi podpornike, kot je Free Software Foundation Europe, druge projekte proste programske opreme in vse večje število drugih. Zdaj, s prvo ekološko potrjeno programsko opremo KDE skupnost praznuje dosežke skupaj s širšo prosto programsko opremo, kot tudi z oddelkom za računalništvo v okoljskem kampusu Birkenfeld, kjer so raziskovalci izmerili vire in porabo energije Okularja in druge programske opreme KDE.

KDE je bil ustanovljen leta 1996 in vzdržuje številne proste in odprtokodne programske opreme, vključno z okoljem na namizju Plasme; aplikacija za oblikovanje za slikarje in grafične umetnike Krita; GCompris za izobraževalne dejavnosti za otroke; Kdenlive, profesionalna programska oprema za urejanje videov; in seveda Okular osnovni računalniški program, ki omogoča pogled vseh vrst dokumentov vključno s PDF, stripi, znanstvenimi in akademskimi dokumenti ter tehničnimi risbami. Okular vam omogoča, da preverite digitalne podpise in sami podpisujete dokumente, kot tudi da vanj vključujete označeno besedilo in komentarje, ki so neposredno vdelani v dokument.

Merila za nagrado Modri angel za programsko opremo, s svojo osredotočenostjo na preglednost v učinkovitosti virov in energije, izrabo strojne opreme in avtonomije uporabnikov, zagotavlja odlično merilo za začetek razprave o trajnosti programske opreme in spodbujanje nadaljnji razvoj na tem področju. In tako je KDE v letu 2021 začel projekt KDE ECO, s ciljem, da bi KDE in prosto programsko opremo postavil v ospredje trajnostnega oblikovanja programske opreme. Trajnost ni nov cilj za prosto in odprtokodno programsko opremo (FOSS). Štiri svoboščine so vedno postavljale prosto programsko opremo v ospredje trajnostnega oblikovanja programske opreme. Kar je novo, da so testne vrednosti zdaj priznane kot neposredno povezane s trajnostjo organizacij, kot so nemška agencija za okolje (Umweltbundesamt), ki je razvila merila za dodelitev.

Modri angel se dodeljuje vrsti izdelkov in storitev, od papirnatih izdelkov do gradbenih materialov in tiskalnikov. V letu 2020 je nemška agencija za okolje razširila merila za dodelitev, ki vključuje izdelke programske opreme, ki je bila prva v svetu okoljskih certifikatov za povezovanje preglednosti in avtonomije uporabnikov s trajnostjo. Za pridobitev znaka za okolje mora programski izdelek dokazati, da izpolnjuje seznam strogih zahtev, ki se štejejo za kritične za okolje med življenjskim ciklom izdelka. Ti vključujejo zagotavljanje preglednosti pri porabi energije pri uporabi programske opreme - na primer, v primeru Okularja, medtem ko berejo ali označujejo PDF - in sposobnost za zagon aplikacije na strojni opremi vsaj pet let. Merila za nagrado Modrega angela vključujejo tudi seznam zahtev za avtonomijo uporabnikov, ki zmanjšujejo vpliv programske opreme na okolje.

Ekološka značka Modri angel

Vsa ta merila brezhibno odražajo vrednote KDE in širšega gibanja proste programske opreme. S prosto in odprtokodno programsko opremo, je zagotovljena preglednost in nadzor se preda uporabnikom, namesto da jih zadržijo prodajalci ali ponudniki storitev. To omogoča uporabnikom, da se odločijo, kaj želijo od programske opreme, ki jo uporabljajo in vse prepogosto spregledane strojne opreme. Na primer, uporabniki lahko znižajo porabo energije svojih programov brez izgube v funkcionalnosti, saj lahko namestijo le tisto, kar potrebujejo, nič več in nič manj; izogibajo se možnostim oglaševanja in podatkovnega rudarjenja, ki bi potekalo v nepotrebnih procesih v ozadju, ki trošijo rabo virov. Kar se tiče za razvijalce prostega programja, običajno še naprej podpirajo strojno opremo, ki bi jo industrija želela da zastari, zagotavljajo uporabnikom z osveževanjem in varno programsko opremo za naprave, ki bi jih sicer lahko zavrgli kot e-odpadki in na koncu onesnažila odlagališča. Skratka, posledica svoboščin uporabnikov in preglednosti, ki jo zagotavlja prosta licenca programske opreme, uporabniki in skupnosti lahko vplivajo na dejavnike, ki določajo porabo virov njihove programske opreme!

Okular izdan pod licenco GPLV2 + je prosta in odprtokodna programska oprema, zato je tudi že izpolnila številna merila za avtonomijo uporabnikov, potrebnih za pridobitev odobritve pečata Modrega angela. Nadaljnje delo je bilo izvedeno, da bi bilo ustrezno v celoti skladno z vsemi merili Modrega angela in postalo uradno priznano kot zagotavljanje preglednosti energetske in porabe virov, ki razširjajo potencialno operativno življenjsko dobo naprav strojne opreme in omogočanje avtonomije uporabnikov.

KDE in skupnost proste programske opreme bi radi poslali iskrene zahvale razvijalcem Okularja za okolju prijazno programsko opremo za nes vse!

Okular deluje na okolju Linux, Windows, Android in Plasma Mobile, in je na voljo na download za vse distribucije GNU/Linux, kot samostojni paket od Flathub in Snap Store, pri KDE F-Droid release repository za Android, kot tudi pri Microsoft Store. Ker je prosto programje, je izvorna koda na voljo tudi na Okular's GitLab repository za vse za uporabo, študij, deljenje in izboljšanje.

Danes je treba trajnost obravnavati celostno: svoboda in odprtost v programski opremi, avtonomiji uporabnikov in nadzor nad digitalnim življenjem in preglednostjo v naši digitalni porabi virov infrastrukture so del tega. Pridružite se nam na KDE ECO. Naj naredimo digitalno trajnost in prosto in odprtokodno programsko opremo, ki je na voljo za našo prihodnost, da bomo lahko izpolnili našo odgovornost za to in prihodnje generacije!


Članek je prispeval z dovoljenjem CC-BY-4.0.